Nieuws

1 maart 2021

POPSPORT, URBAN HOUSE GRONINGEN EN EPITOME ENTERTAINMENT ORGANISEREN OP 3 MAART HET DEBAT MUZIEK EN POLITIEK MET WOORDVOERDERS CULTUUR TWEEDE KAMER


0 Flares

0 Flares


×

Dit is een bijzondere tijd, die vraagt om bijzondere initiatieven, vinden Ingeborg Struyk (Urban House Groningen), Jorien Stravens (Popsport) en Henca Maduro (Epitome Entertainment). In verkiezingstijd vliegen de debatten om de oren, maar met dit debat willen zij nieuws teweegbrengen: een positief en open gesprek tussen cultuurwoordvoerders en talentvolle jonge creatieven uit de pop- en urban muziek. Met het doel deze werelden wat dichterbij elkaar te brengen. De drie organisaties zijn vanuit de kern talentontwikkelaars in de Urban Muziek of Popmuziek. Urban House Groningen bedient binnen de Urban Arts ook nog andere disciplines.

Met dit debat vragen zij de cultuurwoordvoerders om in hun beleid specifiek aandacht te hebben voor de pop- en urban muziek. Alhoewel deze genres ontzettend populair zijn bij een groot deel van de jongeren, jong volwassenen en volwassenen, is er vanuit de overheid vaak nog niet genoeg kennis over deze betrekkelijk ‘nieuwe’ genres. Het opmerkelijke is; zo nieuw zijn deze genres intussen niet meer. Hiphop is al meer dan 40 jaar oud en de Pop al 70 jaar. Toch is het voor beleidsmakers betrekkelijk onbekend terrein. In 2017 nam de landelijke Raad van Cultuur voor het eerst Urban muziek echt mee in haar muziekvisie voor 2021-2024.

Maduro (Epitome Entertainment) zegt: “Het is nu een belangrijk moment om dit onder de aandacht te brengen. Zowel bij onze eigen achterban, als bij de politiek. De achterban wordt aangemoedigd om überhaupt te gaan stemmen en hopelijk door dit debat beter geïnformeerd te gaan stemmen. De politici, krijgen een beter beeld van de Pop- en Urban muziek sector door zelf met de makers en organisaties uit deze genres in gesprek te gaan, maar ook hun mening te geven op bepaalde dilemma’s.”

Stravens (Popsport) vult Maduro aan: “De talentontwikkeling van de makers begint eigenlijk al bij 14 jaar oud. Nog voordat zij eventueel kiezen voor vakonderwijs, zijn zij zich al aan het ontwikkelen in het samen spelen, schrijven en opnemen. Hier is steun nodig vanuit talentontwikkelaars. Deze steun is voor een groot deel weg bezuinigd. Hier zullen wij het onder andere over gaan hebben.”

Struyk (Urban House Groningen) vult daarnaast aan: “Alhoewel wij ons terdege bewust zijn van het feit dat onze sector heel hard getroffen is door de Corona pandemie, kiezen wij er bewust voor om dat in dit debat niet te betrekken. Wij kijken vooruit, omdat deze onderwerpen al speelden voor de pandemie en nog erger zullen zijn, nadat wij deze overwonnen hebben.”

De drie organisaties zijn er trots op dat zij maar liefst vier woordvoerders uit de Tweede Kamer bereid hebben gevonden om deel te nemen in deze drukke tijd. Overigens niet verbazingwekkend, omdat dit ook de woordvoerders zijn, die zich in het afgelopen half jaar hebben ingezet voor extra budget voor de B-lijst instellingen van Fonds voor Cultuurparticipatie. De deelnemende woordvoerders zijn: Niels van den Berge (GroenLinks), Peter Kwint (SP), Salima Belhaj (D66) en Zohair El Yassini (VVD).

Het debat wordt live uitgezonden op de Facebookpagina’s van alle drie de organisaties (iamee2, popsportnederland, urbanhousegroningen) op 3 maart, 19.30-21.00 uur.





Het is niet mogelijk om te reageren

Back to Top ↑
  • EE2 Agenda

    • Er zijn geen evenementen gepland
  • Nieuwsbrief

    Meld je aan voor onze nieuwsbrief:

  • Facebook

    Twitter


  • Subsudiegevers

    Gemeente Rotterdam Fonds voor Cultuurparticipatie

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 0 Flares ×